Zo komen de planten op kantoor de winter door

Zo komen de planten op kantoor de winter door

Gek genoeg weten velen wel wat ze moeten doen met de planten in de zomer, maar niet in de winter. Terwijl we juist in de winter wel wat groen kunnen gebruiken. Moeten de planten bij de verwarming of niet? Moeten ze dezelfde hoeveelheid water of minder? In deze blog kunt u de antwoorden lezen!

Vol in het licht
In de zomer is het niet verstandig om planten in het volle zonlicht te zetten omdat ze door de zon kunnen verbranden. In de herfst en winter kun je de planten beter wél zoveel mogelijk in het licht zetten. Het is immers al donker genoeg.

Let op met de vensterbank
We hebben allemaal de neiging om planten in de vensterbank te zetten. Het ziet er gezellig uit en waar moet u de vensterbank anders voor gebruiken? Uw bureau ligt waarschijnlijk al vol met andere kantoorspullen en ordnermappen. Toch is de vensterbank in de herfst en winter niet altijd een goed idee. Planten houden namelijk niet van tocht en van de kou die van ramen afkomt.

Geen verwarming voor de planten
Planten zijn eigenlijk maar lastig. Ze houden niet van de kou en tocht. Daarnaast houden ze ook weer niet van kunstmatige warmte. Zet uw planten daarom niet vlak naast of op een verwarming want dan kunnen ze uitdrogen. Heeft u vloerverwarming? Ook dan kan de bodem van de plant uitdrogen door de warmte. Plaats de planten die u op de grond heeft staan daarom op bijvoorbeeld een plantenstandaard.

Minder water
In de herfst en de winter worden de dagen korter en krijgen de planten dus minder licht. Hierdoor groeien ze een stuk minder hard en hebben ze dus ook minder water nodig. De structuur die u eerst had met water geven, bijvoorbeeld 1 keer per week, moet u nu veranderen. Maar hoe weet u nu hoe vaak u water moet geven?! In het begin is dat nog een kwestie van de aarde voelen. Is het bovenste laagje droog maar is de grond na een paar centimeter nog vochtig? Dan hoeft u nog geen water te geven.

Verstuiven tegen droge lucht
Staat de hele dag de verwarming te loeien op kantoor? Merk u dat er hierdoor meer droge lucht is bijvoorbeeld omdat u last hebt van droge ogen of een droge huid? Dan is het goed om maximaal 1 keer per week de planten met water te verstuiven. Planten kunnen ook via de blaadjes water opnemen. Het verstuiven kunt u met een plantenspuit doen.

Geen extra voeding
Planten hebben in de herfst en in de winter geen extra voeding nodig (mocht u die geven). Dat komt omdat ze niet echt groeien in deze seizoenen. Als u toch extra voeding geeft doet u de plant eerder geen plezier dan wel. Vanaf maart of april kunt u weer gaan mesten of voeding via het water geven.

Geel of bruin hoort erbij
Het is normaal dat een paar bladeren geel of bruin kleuren. Het is tenslotte herfst of winter. Een bruin of geel blad betekent dus niet dat uw plant het begeven heeft. Knip deze bladeren af en gooi ze weg. Laat ze niet zitten want dan gaan rotten dat brengt ziektes en bacteriën met zich mee.